Balotelli — zwarte Italianen bestaan
2 juli, 2020
Prima wijn uit Côtes-du-Rhône
28 augustus, 2020
Alles zien

Wijnmakers: Dr. Ernst Loosen

Uit: Wijnscheurkalender 2021, S. de Vaan – Uitgeverij Edicola

Ernst Loosen uit het Duitse Moselgebied produceert wereldberoemde (vooral witte) wijnen. Niet voor niets werd hij in 2005 door het magazine Decanter tot ‘Winzer des Jahres’ verkozen. Toen hij 17 jaar eerder de bodega van zijn vader overnam had hij echter een onverwacht probleem: uit geen enkel document bleek precies welke percelen hem toebehoorden.

In de Moselstreek werd een lap grond bij overlijden van de eigenaar altijd netjes verdeeld onder alle kinderen. Op zich een mooi principe, dat men nog aan Napoleon te danken had, maar dit leidde na een aantal decennia wél tot een bonte lappendeken van percelen die vaak allerminst duidelijk afgebakend waren.

Wat deed Ernst? Toen het oogstseizoen aanbrak, bleef hij braaf op zijn terras zitten wachten totdat alle buren hun druiven hadden geplukt. De vruchten die daarna nog overrijp aan de stokken hingen moesten wel van hem zijn, zo concludeerde hij.

Inmiddels maakt hij prachtige Rieslingwijnen, onder meer met druiven van een perceel met blauwachtige leisteen (Blauschiefer). De Grote Hamersma gaf deze wijn terecht 8,5, want hij hint prachtig naar appel en limoen en gaat prima samen met o.a. zalm en asperges.

Ook mooi: Loosen gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen en laat de natuurlijke gistcellen op de druiven (natuurlijk) hun werk doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − 3 =